Insulinresistens er en tilstand, hvor kroppen reagerer for dårligt på insulin. Kroppen er ikke i stand til at udnytte det insulin, som bugspytkirtlen producerer, hvilket fører til en stigning i blodsukkeret. Insulinresistens kan være forårsaget af genetiske faktorer, men er ofte resultatet af dårlige spisevaner. Et øget indtag af mættede fedtsyrer, store mængder sukker og slik og et uhensigtsmæssigt forhold mellem protein og kulhydrater er risikofaktorer for insulinresistens. For at hæmme udviklingen af sygdommen og forbedre symptomerne er det vigtigt at følge en passende kost.

Lav glykæmisk indeks-diæt

For at hjælpe med at bekæmpe insulinresistens er det vigtigt at være opmærksom på fødevarernes glykæmiske indeks. Fødevarer med et højt glykæmisk indeks forårsager en hurtig og kraftig stigning i blodsukkeret, hvilket igen fører til hyppigere insulinproduktion. Derfor bør kosten være baseret på produkter med et lavt glykæmisk indeks, f.eks. grøntsager, frugt, fuldkornsprodukter eller magert kød. Produkter med et lavt glykæmisk indeks tilfører kroppen næringsstoffer og gør det muligt for blodsukkeret at forblive stabilt.

Hvilke fødevarer bør undgås?

Personer med insulinresistens bør undgå produkter med et højt glykæmisk indeks, såsom hvidt brød, raffinerede pasta- og kornprodukter og slik. Fødevarer med et højt indhold af sukker og fedt – sukkerholdige sodavand og saft, chips, fastfood og slik – bør også undgås. Desuden bør overdrevent alkoholforbrug undgås – alkohol er en rig kilde til kalorier og stimulerer kroppen til at producere insulin.

Hvad kan du spise?

Personer med insulinresistens bør spise rigeligt med grøntsager, frugt og fuldkornsprodukter af kornprodukter (såsom havre, boghvedegryn og brune ris). Kosten bør også indeholde magert kød (f.eks. fjerkræ), fedtfattige mejeriprodukter og umættede vegetabilske fedtstoffer (olivenolie, nødder). Det er også vigtigt at spise regelmæssige måltider – måltider bør indtages hver 3-4 time. Det er tilrådeligt at begrænse mængden af stegt mad og at vælge kogte eller bagte retter.